Kusursuz bir dünyada yaşamaktayız.4,5 Milyar yaşında olan bu gezegende 8 milyon canlı türü yaşamakta.Uzmanlar bu canlıların çok küçük bir kısmını tanıyıp inceleyebildi.Toplam 7 kıta ve 206 ülkeye dağılan bu olağanüstü canlı varlıkları ve muazzam doğal güzellikleri içinde bulunduran dünya bugün insan eliyle oluşan büyük bir tehlikeyle karşı karşıya.Bu büyük felaketin habercisi.
Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur : Dünyanın en kirli havasına sahip başkent.
Moğolistan'da her 10 ölümden 1'i hava kirliliğine bağlı.Araştırmalara göre Ulan Batur gelişmiş ülkeler ve şehirler içerisinde dünyanın en kirli havasına sahip ikinci şehir.
Hava kirliliği gelişmiş ülkelerde de mevcut.Hava kirliliği,solunum yolu bozukluğu,astım ve kalp hastalığı gibi bir çok hastalığa neden oluyor.Artan hava kirliliği Moğolistan 'da hayatı felç etmiş durumda.Bugün 3 milyon nüfusu olan Moğolistan 'ın yarısı başkentte yaşamaktadır.
Sıcaklıkların -50 'ya kadar düşmesi ülkedeki hayvan sayısı %80 azalttı.Neredeyse 10 milyon hayvan telef oldu.Bu olaylar tek gelir kaynağı hayvancılık olan kırsal kesimdeki halkı şehirlere göç etmeye zorladı.Son 10 yılda 10 binden fazla aile başkente göç etti.Buda ülke ekonomisinde ciddi kayıplara neden oldu.
Yaşamımızın devamı için soluduğumuz havada ortalama %20.9 oranında oksijen olmalıdır.
Bu limit %19 'un altına indiğinde insan hayatını anında tehlikeye sokar.
%24 oranında oksijen ise elbiselerimizin tutuşmasına neden olur.
Bir insanın yemek yemeden 6 gün su içmeden 3 gün yaşayabildiği söylenir.
Peki ya hava almadan ne kadar yaşayabilir ?
Ülkemize bakacak olursak TEMA Vakfı'nın da içinde yer aldığı Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı rapora göre : Ülkemizde havası temiz olan tek il Çankırı.
Havanın en kirli olduğu illerimiz ise : Aksaray,Ağrı ve Muş.
Kirliliğin limit sınırı zorladığı yerler ise :
Samsun (İlkadım Hastane),Bursa,Manisa,İstanbul(Esenyurt),Adana,Kayseri(Hürriyet)
Hava Kirliliğinin Neden Olduğu Hastalıklar :
- Solunum Yolu Enfeksiyonu
- Felç
- Kalp Hastalıkları
- Koah
- Akciğer Kanseri
 |
Çanakkale'de 2017 yılında çekilmiştir. |
Doğamızı koruyalım...