7 yıl öncesine kadar,İnsanların restorantlarda,barlarda sigara içmeleri gayet normal bir şeydi.Daha sonra bu eylem yasaklandı.Şimdi sigaralar değişik bir eylemle de olsa kamusal alanlara geri geldi.
Bu eylemin adı : buharlama.Yanan tütün yerine elektronik sigaralar zengin nikotin içerikli buhar üretirler.Peki bunlar sağlıklı mıdır ?
Geçtiğimiz iki sene içerisinde bazı insanlar bunları kullandı.Bu sayı 2 milyon civarlarına ulaştı.
Çoğu kamusal alanda kullanımları serbest ofislerde bile buharlayan insanları görebilirsiniz.
Fakat sağlığımıza karşı olası etkileri konusunda şiddetli tartışmalar var.
Bu nedenle tıbbı bakış açısından kanıtlara bakmak istedim.İlk önce anlaşılması gereken buharlama ve sigara içme eylemleri çok farklıdır.Sigaradaki tütün yanması büyük miktarlarda bağımlılık yaratan nikotini çok hızlı ortaya çıkarır.Fakat asıl mesele nikotin değildir.Asıl mesele nikotinin yanısıra,4000 civarında kanser riskini,kalp hastalıklarını ve diğer ciddi hastalıkları arttıran zehirli kimyasal karışımını içimize çekeriz.Elektronik sigaralar kartuş içindeki sıvıyı ısıtır,buhar haline getirir ve işte bu buharı sigara dumanı yerine içinize çektiğiniz şeydir.Bu buhar nikotin çarpması ile birlikte aroma ve diğer kimyasallar içerir.Birleşik Krallık'ta bazı elektronik sigaraları içerdikleri nikotin miktarına ve içeriğine bağlık olarak ayarlama yönünde planlar vardır.Şüphesiz bu planlar sıvı içeriklerini kontrol altına alacaktır.Elektronik sigara üreticileri,doğal olarak ürettiklerinin tütüne göre çok daha güvenli olduklarını söylüyorlar.Peki gerçekten de öylemi ?
Elektronik sigara normal sigara'ya göre daha mı güvenli ?
Yapılan bir araştırmadan :
Normal sigara içenleri ve elektronik sigara kullananları test etmenin ilginç olabileceğini düşündük ve vücutlarında neler olduğunu görmek istedik.Bazı buharcılardan ve sigara içenlerden tükürük,idrar ve nefes örnekleri aldık.Buharlamanın olası etkilerini görebilmek için iki tarafa da aynı testleri uyguladık.
İşte sonuçlar :
Elektronik sigara içenlerde normal sigara içenlere göre yakın dozda nikotin aldığını gözlemledik.
Kalp rahatsızlıkları ile ilgili karbon monoksit,kanser ile ilgili olarak akrolein ve akciğer problemleri.
Elektronik sigara içenlerin önemli ölçüde sigara içenlerden daha az seviyelerde sonuçlara sahipler.
Pasif buharcıların riskleri için ,testlerimiz elektronik sigara içenlerin etrafındaki insanları etkilediğine dair hiç bir kanıt bulamadı.
Bizim küçük çağlı testlerimize ve diğer büyük çalışmalara rağmen,bu sigaraların zararlı olduğuyla alakalı karın ağrımdan kurtulamıyorum.İçlerinde gizli tehlikeler olabilir.Akciğer rahatsızlığı olanlarda elektronik sigaralar tehlike doğurabilir.
